DSP le cere spitalelor din Bucuresti sa se pregateasca pentru internarea pacientilor infectati cu coronavirus
Breaking News

Oradea intra in scenariul rosu alaturi de sapte localitati din judetul Bihor

Oradea a depasit pragul de incidenta de 3 la mie si intra in scenariul rosu, alaturi de sapte localitati din judetul Bihor, a decis luni Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Bihor (CJSU). In acest context, se inchid restaurantele, scolile trec in online, iar masca devine obligatorie si pe strada.

Localitatile in care incidenta cumulata in ultimele 14 zile a cazurilor depaseste 3/1.000 de locuitori sunt Oradea, Santandrei, Toboliu, Sannicolau Roman, Hidiselu de Sus, Sanmartin, Cabesti si Bratca, potrivit analizei efectuate de Directia de Sanatate Publica Bihor (DSP).

Incepand de marti (27 octombrie), in municipiul Oradea vor fi impuse o serie de restrictii, intre care inchiderea restaurantelor si cafenelelor (cu exceptia teraselor) si inchiderea salilor de cursuri, invatamantul urmand sa se desfasoare in mediul online.

Totodata, conform normelor impuse la nivel national, se va suspenda activitatea cinematografelor, a salilor de spectacole si de concerte.

Deciziile au fost luate, luni dupa amiaza, intr-o sedinta a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Bihor, prezidata de prefectul Dumitru Tiplea. Potrivit unui document (Hotararea 41 a CJSU Bihor) publicat luni seara pe portalul Institutiei Prefectului, in Oradea incidenta Covid-19 este de 3,22 la mia de locuitori.

„In conformitate cu Hotararea CJSU de azi, de marti toate unitatile de invatamant din Oradea intra in online, in scenariul rosu. In plus, mai trec in online unitatile de invatamant din Santandrei, Toboliu, Sannicolau Roman, Hidiselul de Sus, Sanmartin, Cabesti, Bratca (n.r. – UAT-uri unde, la fel ca in Oradea, s-a depasit rata de 3 la mie)”, a declarat, la solicitarea ziarului Bihoreanul, Virgil Blage, seful ISJ Bihor.

Acesta a adaugat ca i-a anuntat de decizie pe directorii scolilor vizate. „Acum am dat un mesaj catre toti directorii, sa afle de aceasta decizie a CJSU luata adineauri. La gradinite si in ciclul primar, nu e mare problema, ei sunt oricum in vacanta in aceasta saptamana. In schimb, ciclul gimnazial si liceal intra de saptamana aceasta in online, nu mai merg fizic la cursuri”, a spus inspectorul-sef.

Scolile vor functiona in „scenariul rosu” in intervalul 26 octombrie – 2 noiembrie, dupa care situatia va fi reanalizata. Restrictiile nu se refera si la crese, ci la unitatile de invatamant preuniversitar.

Potrivit documentului, alte orase si comune din judet au incidenta intre 1,5 si 3 la mia de locuitori, fiind vorba despre: Suplacu de Barcau, Sacadat, Abramut, Suncuius, Osorhei, Beius, Dragesti, Marghita, Alesd, Olcea, Cefa, Copacel, Borod, Buntesti, Nojorid, Lugasu de Jos, Cetariu, Sinteu, Girisu de Cris, Remetea, Sarbi, Paleu, Spinus si Salonta.

„Impactul deciziei de a trece la cursuri online in invatamantul preuniversitar este redus de faptul ca prescolarii si elevii din ciclul primar sunt in vacanta timp de o saptamana, interval dupa care situatia va fi reanalizata”, se arata intr-un comunicat al Cancelariei Prefectului.

Cele mai importante masuri de sanatate publica ce se aplica in localitatile unde incidenta este mai mare de 3 cazuri/1.000 locuitor sunt: este obligatorie purtarea mastii atat in interior, cat si in toate spatiile deschise, astfel incat sa acopere nasul si gura, de catre toate persoanele cu varsta mai mare de 5 ani; este suspendata activitatea cu publicul a restaurantelor si cafenelelor in interior, dar este permisa functionarea teraselor si livrarea la domiciliu; este suspendata activitatea cu publicul a operatorilor licentiati in domeniul jocurilor de noroc si sunt suspendate activitatile cinematografelor, institutiilor de spectacole si/sau concerte.

Conform analizelor de risc efectuate de catre DSP pentru fiecare localitate in care incidenta depaseste 3 cazuri/1.000 locuitori, nu se impune masura de carantinare a acestora.

Cancelaria Prefectului a anuntat si cele 24 de localitati in care incidenta cumulata in ultimele 14 zile a cazurilor a fost mai mare de 1,5 si mai mica sau egala cu 3/1.000 de locuitori, precum si masurile ce se aplica in acestea.

CJSU a analizat si aprobat scenariile de functionare in cele 202 unitati de invatamant preuniversitar cu personalitate juridica din judetul Bihor. CJSU a aprobat functionarea in scenariul rosu, in care invatamantul preuniversitar se desfasoara online, in localitatile Oradea, Santandrei, Toboliu, Sannicolau Roman, Hidiselu de Sus, Sanmartin, Cabesti si Bratca. Scolile vor functiona in scenariul rosu in intervalul 26 octombrie – 2 noiembrie, dupa care situatia va fi reanalizata.

Lista localitatilor in care se impun masuri de restrictionare se actualizeaza saptamanal sau ori de cate ori este nevoie, in urma hotararilor CJSU Bihor, in functie de rata de incidenta a cazurilor de infectare cu noul coronavirus din fiecare localitate, se mai precizeaza in comunicat.

 

Related posts

Amnistia fiscala s-ar putea aplica persoanelor fizice si juridice cu datorii la data de 31 decembrie 2017 – Varianta in analiza la Ministerul Finantelor

Ioana Badulescu

PROFESORI MODEL. Profesoara de matematica Maria Panaitopol le ofera elevilor olimpici premii din propria pensie

Delia Ion

Noul statut al magistratilor a fost votat in Camera Deputatilor de coalitia PSD-ALDE-UDMR

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult