Parada din Piata Roşie, momentul culminant de confruntare cu exteriorul
Externe

Rusia va organiza cele mai importante manevre militare din 1981 pana azi, cu o mie de avioane de lupta, 36.000 de vehicule militare si 300.000 de soldati

Presedintele Vladimir Putin trece în revistà navele rusesti de la Sevastopol în compania ministrului rus al Apàràrii Serghei Soigu, 9 mai 2014. Rusia va organiza luna viitoare cele mai importante manevre militare din 1981 încoace. Vor participa la ele circa o mie de avioane de luptă, 36.000 de tancuri, blindate şi alte vehicule de militare plus circa 300.000 de soldaţi ruşi dar şi chinezi şi mongoli.

Serghei Soigu, ministrul rus al Apărării, a precizat că aceste manevre, botezate „Vostok-2018” şi prevăzute între 11 şi 15 septembrie în Siberia orientală şi Extremul orient rus, vor fi „mai impunătoare decât „Zapad-81”. Acestea din urmă, organizate în 1981 în Europa de Est în plin război rece, fuseseră cele mai importante realizate vreodată de URSS şi aliaţii săi din Pactul de la Varşovia.

La manevrele „Vostok-2018” vor lua parte 36.000 de tancuri, blindate transportatoare de trupe şi vehicule de luptă. Li se vor alătura o mie de avioane şi circa 300.000 de militari, în majoritate ruşi dar şi chinezi şi mongoli, aliaţii Moscovei în Asia.

Anul trecut, marile manevre militare ruseşti „Zapad-2017” se derulaseră în Europa, mai exact la graniţa dintre Rusia şi Belarus. Acum ele au loc în Asia, regiune strategică pentru Rusia care plăşnuieşte să se implanteze durabil acolo din punct de vedere militar, în ciuda reticenţelor exprimate recent de Japonia.

In momentul în care relaţiile dintre Moscova deoparte, Europa şi SUA de cealaltă, sunt dintre cele mai proaste, această demonstraţie de forţă îngrijorează NATO. O organizaţie acuzată de Rusia că şi-a implantat prea aproape de graniţele ei trupe şi instalaţii militare. Cu toate acestea, Moscova a invitat reprezentanţi NATO să vină ca observatori la manevrele „Vostok-2018”. O invitaţie pe care Alianţa nord-atlantică spune că „o analizează”. In opinia responsabililor NATO, prin aceste manevre de mare amploare, „Rusia demonstrează că se focalizează pe antrenarea în vederea unui conflict de proporţii mari”.

Articole asemănătoare

Primarul democrat al orasului New York, Bill de Blasio, a fost reales pentru un nou mandat

Ioana Badulescu

Valeriu Strelet, premierul Rep. Moldova, nu vrea Unirea Moldovei cu Romania

Lucy Ionesco

Cum a ajuns un senegalez regele baghetelor frantuzesti de la Paris si furnizorul Palatului Elysee

Lucy Ionesco