Romania, avertizata de Comisia Europeana cu privire la noua lege a pensiilor

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota iunie 14, 2019 12:34

Romania, avertizata de Comisia Europeana cu privire la noua lege a pensiilor

Comisia Europeana a transmis un avertisment Romaniei cu privire la noua lege a pensiilor. Reprezentantul Comisiei Europene, Isabel Grilo, a declarat, vineri, ca oficialii europeni sunt ingrijorati de modificarile aduse in sistemul de pensii din Romania, care „au generat devieri si au crescut datoria publica”. Comisia Europeana incurajeaza evolutia si dezvoltarea Pilonului II de pensii. 

„Ordonantele de urgenta din anul 2018 si din anul 2019 in care am vazut schimbari in care bancile vor fi impozitate. Acest tip de “du-te vino” din mediul legislativ si administrativ nu este imbucarator. Nu e un element pozitiv. La pensii vedem OUG din 2018 cu o serie de prevederi care au afectat negativ sectorul. Au putut determina anumite devieri. Vedem schimbari ale situatiei privind cerintele de capital pentru aceste fonduri de pensii. Comisia Europeana a incurajat mereu evolutia si dezvoltarea Pilonului II al sectorului de pensii pentru ca ajuta diversificarea beneficiilor de pensii. Aceste modificari au dus la cresterea datoriei publice”, a declarat Isabel Grilo, in cadrul evenimentului „Semestrul European: Lansarea recomandarilor specifice de tara pentru Romania”.

Oficialul european a adaugat ca noua Lege a pensiilor „a introdus o serie de modificari in sistem si credem ca acestea creeaza un pericol privind sustenabilitatea sistemului public de pensii, primul pilon, din cauza unei cresteri necontrolate a cheltuielilor, daca simultan nu vor creste si veniturile in sistemul de pensii”.

De asemenea, Isabel Grilo a sustinut ca evolutiile legislative ale Romaniei din sectorul bancar „au marit nesiguranta in functionarea acestui sector si a altor sectoare, precum fondurile de pensii, energia sau telecomunicatiile”.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.