PSD se reuneste astazi in Comitetul Executiv National pentru a valida propunerile de ministri la Transporturi si Dezvoltare
Breaking NewsSocial

Liviu Dragnea, condamnat definitiv la 3 ani si 6 luni de inchisoare. Se asteapta mandatul de executare, liderul PSD ar putea fi incarcerat in cateva ore. UPDATE

Lovitura dura data de magistratii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) pentru Liviu Dragnea, presedintele PSD, dupa cea primita la alegerile de duminica. Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv la 3 ani si 6 luni de inchisoare pentru instigare la abuz in serviciu, in acest moment se asteapta mandatul de executare a sentintei. Liderul PSD ar putea fi incarcerat in cateva ore. Decizia a fost luata de patru judecatori dintr-un complet de cinci. Dragnea are de ales sa se prezinte la cea mai apropiata sectie de politie sau asteapta sa fie ridicat de la domiciliu.

Sentinta data astazi de ICCJ vine pe un fond extrem de tensionat in interiorul PSD, dupa rezultatul sub asteptari obtinut la alegerile europarlamentare. Se asteapta demisia lui Dragnea din fruntea PSD, insa ramane de vazut cine va putea prelua leadership-ul acestui partid. Se anunta o probabila motiune de cenzura, iar viitorul social-democratilor nu se anunta deloc roz in perioada imediat urmatoare. Cel mai probabil, Dragnea va fi dus la Penitenciarul Rahova.

Asadar, magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au decis mentinerea deciziei de condamnare de pe fond, la 3 ani si 6 luni de inchisoare cu executare in cazul presedintelui PSD Liviu Dragnea.

Verdictul este definitiv si se aplica deindata. Asta inseamna ca Liviu Dragnea fie se prezinta, din proprie initiativa, la politie, fie este ridicat si dus dupa gratii pentru ispasirea pedepsei.

Dragnea mai are posibilitatea sa atace sentinta definitiva a Curtii Supreme prin doua cai de atac: fie contestatie in anulare, fie recurs in interesul legii, insa ambele demersuri nu se pot face decat prin intermediul avocatilor, in timp ce el se va afla in inchisoare.

Liviu Dragnea trebuie sa plateasca in solidar despagubiri de 60.000 de lei.

Bombonica Prodana, fosta sotie a lui Liviu Dragnea, a fost achitata. Bombonica Prodana a achitat intregul prejudiciu la etapa de fond a procesului.

Adriana Botorogeanu a fost condamnata la doi ani cu suspendare pentru complicitate la abuz in serviciu.

Constantin Balaban a fost condamnat un an cu suspendare pentru fals intelectual si achitat pentru abuz in serviciu.

Olguta Sefu, fosta sefa a DGASPC Teleorman, a fost achitata pentru abuz in serviciu, condamnata un an cu suspendare pentru fals intelectual.

Decizia in acest dosar a fost luata cu votul a patru judecatoare din cele cinci si unul impotriva. Completul care l-a judecat pe Liviu Dragnea este format din cinci judecatoare: Rodica Aida Popa, presedinta completului, Lucia Tatiana Rog, Alexandra Iuliana Rus, Luciana Mera si Simona Encean. Judecatoarea Luciana Mera urmeaza sa se pensioneze la 1 iunie, avand deja decizia de pensionare de la CSM.​

Este a doua condamnare definitiva a lui Dragnea dupa cea de la referendum.

________

STIRE INITIALA – Procesul in dosarul angajarilor fictive la Protectia Copilului Teleorman a ajuns, asadar, la final. Judecatorii Instantei Supreme au pronuntat verdictul final in dosarul in care presedintele PSD Liviu Dragnea este acuzat ca, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Teleorman, respectiv presedinte al PSD Teleorman ar fi coordonat si controlat activitatea DGASPC Teleorman, institutie in cadrul careia au fost angajate fictiv Adriana Botorogeanu si Anisa Niculina Stoica.

Potrivit procurorilor, cele doua angajate nu s-au prezentat la serviciu si nici nu au prestat vreuna dintre activitatile inscrise in contractul lor munca semnat cu DGASPC Teleorman, desfasurandu-si de fapt activitatea la sediul Organizatiei PSD Teleorman.

Liviu Dragnea a fost condamnat in prima instanta la 3 ani si 6 luni de inchisoare, insa a contestat decizia. In urma cu o saptamana, judecatorii Instantei Supreme au decis sa judece ultimul termen al procesului din dosarul angajarilor fictive si au respins cererile avocatilor lui Liviu Dragnea si ai Olgutei Sefu, care voiau ca ICCJ sa sa amane pronuntarea sau sa stabileasca un nou termen dupa data de 5 iunie, ziua in care CCR ar putea da o decizie in cazul sesizarii depuse de Iordache privind specializarea completurilor de judecatori.

Ulterior, magistratii au anuntat ca verdictul final va fi anuntat luni, 27 iunie, la doar o zi dupa alegerile europarlamentare. Avocatii si-au sustinut deja pledoariile finale, asa ca judecatorii trebuie sa delibereze si sa anunte o decizie finala luni.

Intrebat duminica seara daca se teme de decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), presedintele PSD a replicat: „Eu nu ma tem de nimic. Daca ma temeam, eram ghiocel. Nu e vorba de teama, dar completul de judecata daca va rezista presiunilor inimaginabile vor da achitare, pentru ca sunt complet nevinovat, daca nu vor rezista vor da condamnare”.

Articole asemănătoare

Cutremure succesive in Romania in ultimele 24 de ore

Lucy Ionesco

Simpozionul medical „Factori de Mediu versus Sanatatea Perinatala”, pe 24 si 25 noiembrie in Bucuresti

Lucy Ionesco

O NOUA TAXA AUTO? Timbrul de mediu va fi inlocuit de un sistem european de taxare, ce va fi impus proprietarilor de autoturisme

Delia Ion