TRANSPLANT CAP
IT/Stiinta

Un chirurg italian a facut un transplant de cap la sobolani si se pregateste sa faca unul la oameni

Chirurgul italian Sergio Canavero si-a continuat experimentele care sa-i permita sa realizeze transplantul unui cap de la un om la altul. Impreuna cu colaboratorul sau, ortopedul chinez Xiaoping Ren, a testat transplantul de cap la sobolani.

Astfel, el a atasat capul unui sobolan mai mic la un sobolan mai mare, mentinand activitatea cerebrala a donatorului. In cadrul experimentului sau, Canavero s-a folost si de un al treilea sobolan al carui rol a fost acela de a mentine presiunea sangelui la cei doi sobolani operati.

Nu se poate vorbi despre un succes total al testului in conditiile in care sobolanii au reusit sa supravietuiasca doar 36 de ore insa doctorul chirurg a tinut sa mentioneze ca acest experiment este un prim pas care, nu peste mult timp, va duce la un transplant de cap la oameni.

Dr. Canavero a efectuat un experiment similar cu un caine, dar nu se stie durata de supravietuire a acestuia. Anul trecut, acesta sustinea ca a efectuat o asemenea procedura si pe o maimuta, care a supravietuit 20 de ore, înainte de a fi eutanasiata din motive etice.

De-a lungul ultimilor ani, alti chirurgi afirma ca „aceste lucrari nu sustin efectuarea mai departe a procedurii la oameni”, conform neurosavantului Jerry Silver de la Case Western University, referindu-se la experimentul cu cainele. Dr. Hunt Batjer, presedintele American Association for Neurological Surgeons, a dezvaluit ca „nu doresc nimanui acest lucru. Nu as lasa pe nimeni sa efectueze operatia asupra mea pentru ca exista lucruri mai rele ca moartea”.

Totusi, Dr. Canavero sustine ca exista „un numar mare de voluntari de peste tot din lume”.

Articole asemănătoare

7 din 10 soferi sunt dependenti de telefon la volan. Cei mai multi trimit mesaje si stau pe Facebook

Lucy Ionesco

INTERVIURILE HOTWEEK. Daniel Posdarascu, unul dintre cei mai buni informaticieni ai Romaniei, ne vorbeste despre Algoritmiada 2015 si despre echipa de olimpici Infoarena

Lucy Ionesco

Romanul de la Helsinki care ajuta la prevenirea intrarii pe piata UE a produselor chimice periculoase

Lucy Ionesco