Moldova
Externe

Premierul desemnat al Republicii Moldova s-a retras, s-a facut o noua nominalizare

Premierul desemnat al Republicii Moldova, Ion Paduraru, a anuntat, vineri dupa-amiaza, ca isi retrage candidatura la functia de premier si, potrivit primelor informatii, s-a facut o noua nominalizare. Presedintele Rep. Moldova, Nicolae Timofti a semnat deja anularea decretului prin care l-a desemnat pe Ion Paduraru. Pavel Filip ar putea fi noul premier desemnat, dupa ce sase din cei sapte liberal-democrati au semnat pentru formarea unei majoritati parlamentare si sustinerea candidatului PDM la functia de premier.

Candidatul Ion Paduraru a anuntat ca isi retrage candidatura, la mai putin de 24 de ore de la anunt, deoarece nu are sprijinul majoritatii. Din primele informatii, a fost facuta o noua nominalizare a coalitiei majoritare de la Chisinau.

Ion Păduraru își retrage candidatura pentru funcția de prim-ministru. Anunțul a fost făcut de Păduraru cu puțin timp în urmă, în cadrul unui briefing de presă.

„În dimineața acestei zile șefului statului i-a fost înaintată o declarație semnată de 55 de deputați. Nu cred că ar fi corect să existe o confruntare între mine și majoritatea parlamentară. La ora actuală eu nu mai am statutul de prim-ministru desemnat”, a declarat Păduraru.

„Candidatura propusă de majoritatea parlamentară este una de compromis și președintele țării urmează să ia o decizie în acest sens. În situația în care există o majoritate declarată, nu a mai avut rost să inițiez negocierile cu fracțiunile parlamentare. Este o situație clară de confuzie. Nu are sens să propun liste de candidați și să elaborez programe”, a adăugat Păduraru.

Pavel Filip, noul premier desemnat?

Șase din cei șapte liberal-democrați au semnat pentru formarea unei majorități parlamentare și susținerea candidatului PDM la funcția de prim-ministru Pavel Filip.

Informația a fost confirmată pentru UNIMEDIA de către deputatul PLDM, Valeriu Ghilețchi. Potrivit lui Ghilețchi, doar Aliona Goța a refuzat să-și mai pună semnătura pe Declarația majorității.

Întrebat dacă PLDM va susține una din cele două candidaturi la funcția de prim-ministru, Ghilețchi a declarat că o decizie în acest sens va fi luată mâine, de Consiliul Politic Național, care se convoacă la ora 11.

„Mâine va fi convocat Consiliul Politic Național care va lua o decizie. Totul depinde de cum va fi interpretat decretul șefului statului de către Curtea Constituțională, fiindcă am înțeles că acest decret ar putea fi atacat. Mai mult de atât, există deja o solicitare a majorității către Președinție”, a declarat Valeriu Ghilețchi.

Astfel, liberal-democrații care și-au pus semnătura pentru candidatul Filip sunt: Vladimir Hotineanu, Ion Balan, Ștefan Creangă, Nae-Simion Pleșca, Gheorghe Mocanu și Mihaela Spatari.

Articole asemănătoare

Cei mai buni sportivi ai Frantei au murit intr-un accident de elicopter in Argentina, soldat cu 10 morti

Lucy Ionesco

Guvernul statului Israel a transmis un mesaj impresionant la moartea Regelui Mihai, pe care il considera un prieten al poporului evreu

Ioana Badulescu

Descoperire socanta in Marea Britanie! Un camion inmatriculat in Bulgaria transporta 39 de cadavre

Lucy Ionesco