Prefectul Capitalei cere Parlamentului sa modifice de urgenta legea adunarilor publice. Cliseru: Nu mai trebuie acceptate mitinguri neautorizate
Externe

Presa straina reflecta protestul diasporei din Piata Victoriei. Reuters: Romanii de peste hotare, furiosi din cauza coruptiei inradacinate. Coalitia de la guvernare a luat in deradere protestul

Reuters scrie, într-un articol intitulat „Un protest antiguvernamental din România devine violent”,că protestele de vineri seara din Piata Victoriei au fost organizate şi promovate de grupuri de români care trăiesc peste hotare, furioase din cauza corupţiei înrădăcinate, salariilor mici şi tentativelor PSD de a slăbi justiţia într-una dintre cele mai corupte ţări din UE.

În Bucureşti, relatează agenţia, unii protestatari au încercat să-şi facă drum spre clădirea guvernului prin cordonul de securitate, iar alţii au aruncat cu pietre şi sticle spre jandarmi, care au afirmat că grupuri de „provocatori” au fost prezente în piaţă.

Pe măsură ce protestele s-au prelungit după lăsarea serii, oamenii legii au folosit un tun cu apă şi au lansat tot mai mult gaze lacrimogene spre mulţime. În unele înregistrări video postate pe social media pot fi văzuţi poliţişti bătând protestatari non-violenţi care îşi ţin mâinile ridicate, notează Reuters.

Iti recomandam si: Presedintele Iohannis cere o ancheta cu privire la modul in care au actionat jandarmii la protestul diasporei din Piata Victoriei

Protestul diasporei din Piata Victoriei, confiscat de galeriile de fotbal. Zeci de persoane au fost ranite, jandarmii au intervenit cu gaze lacrimogene si tunuri cu apa

Dragnea: Incidentele din Piata Victoriei nu pot fi incadrate in nicio forma de democratie. Puterea se castiga prin vot, ideile se dezbat cu argumente, nu cu pietre

Printre protestatarii care au traversat Europa pentru a lua parte la mitingul de la Bucureşti este şi şoferul de camion Daniel Ostafi, de 42 de ani, care s-a mutat în Italia în urmă cu 15 ani în căutarea unui viitor despre care spune că România nu i-l putea oferi familiei sale, relatează Reuters. Alături de el s-a aflat şi Mihai Poduţ, de 27 de ani, un lucrător în construcţii care a plecat din ţară în 2014 şi s-a stabilit în Franţa, apoi în Germania.

Ei s-au alăturat miilor de protestatari care au agitat steaguri ale României şi ale UE sub un soare arzător, scandând „Partid de hoţi” şi cerând demisia guvernului.

Agenţia mai scrie că între 3 şi 5 milioane de români muncesc şi trăiesc în străinătate, potrivit Băncii Mondiale, sau circa un sfert din populaţia totală a României. Ei au trimis acasă puţin sub 5 miliarde de dolari anul trecut, o infuzie vitală pentru comunităţile rurale dintr-una dintre cele mai sărace ţări din UE.

„Am plecat pentru a le asigura copiilor mei o viaţă mai bună, care nu era posibilă atunci aici”, a spus Ostafi. „Din nefericire, încă nu este posibil, oamenii care ne guvernează nu sunt calificaţi şi sunt corupţi”, a declarat el pentru Reuters, adăugând că speră că la următoarele alegeri parlamentare prezenţa la vot va fi mai mare.

În faţa sediului guvernului au avut loc cu regularitate proteste după ce social democraţii au preluat puterea şi au încercat să decriminalizeze mai multe infracţiuni de corupţie. În cursul acestui an, politicienii de la putere au adoptat în parlament schimbări la codurile penale care au suscitat preocupări ale Comisiei Europene, Departamentului de Stat din SUA şi a mii de magistraţi. Aceste schimbări aşteaptă acum verdictul Curţii constituţionale care a fost sesizată în mai multe rânduri.

România este unul dintre cele mai corupte state din UE şi Bruxellesul şi-a menţinut monitorizarea specială asupra sistemului său de justiţie, mai scrie Reuters.

Mai mulţi politicieni din coaliţia de la guvernare au luat în derâdere protestele, afirmând că nu înţeleg de ce ar protesta românii din diaspora.

„Aproape tot sectorul public funcţionează prost, trebuie schimbat complet şi înlocuit cu oameni capabili. Le-aş cere politicienilor de la putere să facă schimb de locuri cu noi, să muncească ca noi şi să vadă cum este”, a afirmat Poduţ.

Articole asemănătoare

Olanda nu mai vrea sa se numeasca Olanda. Guvernul de la Amsterdam vrea sa fie folosit numele oficial al statului

Lucy Ionesco

MAE confirma ca un roman a fost ranit in atacul din Las Vegas

Ioana Badulescu

Marea Britanie demonteaza asteptarile ca Brexit-ul va incetini avansul economic

Lucy Ionesco