Traditii si obiceiuri de Craciun in Moldova. Seara de 24 decembrie este magica cu grupuri de colindatori
Citate-Bancuri

Traditii si obiceiuri de Craciun in Moldova. Seara de 24 decembrie este magica cu grupuri de colindatori

Oriunde în lume Sărbătorile de Iarnă sunt celebrate cu bucurie și sunt așteptate cu nerăbdare, dar parcă românii știu să petreacă cel mai bine și transformă Crăciunul într-o amintire plina de magie. Tradițiile și obiceiurile de Craciun din zona Moldovei sunt printre cele mai frumoase și emoționante obiceiuri. Neamul moldovenesc pune foarte mult accent pe tradiții, obiceiuri, origini ceea ce ne face pe noi ca popor să fim unici și deosebiți.

La Iasi, Piatra Neamt, Bacău, Botoșani sau Vaslui ai șansa sa iei parte la tradiții populare unice si care de mai de care mai frumoase.

De la Mos Nicolae și până pe 25 decembrie, când se sărbătorește Nașterea Domnului, gospodinele nu mai contenesc cu pregătirea bucatelor tradiționale de Crăciun si își concentrează energia pentru ca pregătirile de Crăciun să iasă perfect.

Seara de 24 decembrie este magică. Grupuri mai mici sau mai mari de colindători pornesc pe ulițele încărcate de zăpadă ale satelor și vizitează toate casele vestind Nașterea Domnului. Gospodinele îi întâmpină cu pâine și sare, acest fapt semnifică bucuria gazdelor colindate. După ce poposesc câteva minute, colindătorii îmbrăcați în costume tradiționale se îndreaptă spre alte case ce așteaptă să primească vestea Nașterii Domnului.

În prima zi de Crăciun, locuitorii Moldovei obișnuiesc să participe la slujbele de la biserică, după care are loc masa în familie. În toate cele 3 zile de Crăciun, cetele de colindători umplu casele moldovenilor cu glasurile lor. În seara de 31 decembrie urătorii vizitează toate casele și intonează cu putere plugușorul tradițional. Acest obicei este de fapt maniera de a ura un bun venit Anului Nou și de a le dori gazdelor toate cele bune. Toată noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie străzile orașelor și ulițele satelor din Moldova se umplu de mascați îmbrăcați în costume realizate cu minuțiozitate înainte de marea sărbătoare.

Obiceiurile de Iarnă din Moldova se încheie odată cu primele zile ale Anului Nou, când cetele de copii pornesc din nou pe străzile orașelor “cu semănatul” așa cum spun moldovenii. Semănătorii rostesc versuri tradiționale și același timp aruncă cu boabe de orez, ca simbol al prosperătiții și bogăției.

Așadar, Moldova este poate cea mai frumoasă regiune a țării când vine vorba de obiceiurile de iarnă. Aceste tradiții sunt transmise de la generație la generație și crează o atmosferă deosebită și un Crăciun de poveste.

Articole asemănătoare

Citate despre ABANDON

Bogdan

MESAJE DE PASTE 2018. Cele mai frumoase mesaje, urari si felicitari pe care le putem trimite de Sarbatorile Pascale celor dragi

Ioana Badulescu

CITATE DESPRE ABATOR

Bogdan