Care este varsta de pensionare in Europa. Finlanda, de exemplu, are un sistem flexibil de pensionare – intre 63 si 68 de ani

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota ianuarie 9, 2020 22:00

Care este varsta de pensionare in Europa. Finlanda, de exemplu, are un sistem flexibil de pensionare – intre 63 si 68 de ani

In Romania s-a lansat, recent, ideea ca este nevoie de o discutie in spatiul public despre posibilitatea cresterii varstei de pensionare la 70 de ani. Vicepremierul Raluca Turcan a spus ca exista la Camera Deputatilor un proiect care prevede posibilitatea de a opta pentru a ramane la serviciu pana la 70 de ani, insa nu crede ca Romania este pregatita acum pentru impunerea pensionarii obligatorii la 70 de ani. 

De precizat ca media de pensionare la nivel european este de 65 de ani, arata datele Centrului Finlandez pentru Pensii, insa tendinta generala este de crestere a varstei de pensionare. De exemplu, Finlanda are un sistem flexibil de pensionare – intre 63 si 68 de ani.

„Daca se va ajunge la concluzia ca exista o sustinere pentru aceasta idee, este posibil sa luam aceasta masura. In momentul de fata, nu cred ca poate fi pusa problema pensionarii obligatorii la 70 de ani”, a spus Raluca Turcan, in cadrul unei conferinte de presa.

Ulterior, si ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a subliniat, potrivit Agerpres, ca orice decizie legata de o posibila majorare a varstei legale de pensionare „trebuie foarte bine cantarita”, pe de-o parte pentru a le da posibilitatea celor care vor sa munceasca si dupa implinirea varstei de pensionare, iar, pe de alta parte, pentru a tine cont de o tendinta in societatea romaneasca, aceea de a se pensiona cat mai devreme.

Care este varsta de pensionare in Europa

Media de pensionare la nivel european este de 65 de ani, arata datele Centrului Finlandez pentru Pensii, insa tendinta generala este de crestere a varstei de pensionare. Mai mult, unele state, printre care Grecia, Italia sau Portugalia, coreleaza varsta de pensionare cu speranta de viata.

Cel mai recent, Franta a devenit scena unor prosteste ample legate de reforma pensiilor care ar introduce si o „varsta pivot” de pensionare, de 64 de ani, astfel incat persoanele active sa iasa cat mai tarziu din activitate. Franta are trei varste legale de pensionare, minimul fiind de 62 de ani, maximul de 70 de ani, iar pentru un stagiu complet de cotizare varsta este de 67 de ani.

In Ungaria, de exemplu, varsta medie de pensionare este de 63 de ani, insa va creste din 2022 la 65 de ani. In schimb, in urma cu cativa ani, Polonia a decis sa reduca varsta de pensionare, contrar tendintelor europene si mondiale, de la 67 de ani la 65 de ani pentru barbati si 60 pentru femei.

Finlanda are, la randul ei, un sistem flexibil de pensionare – intre 63 si 68 de ani, dar varsta pentru a obtine pensia publica standard este de 65 de ani.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.