13.3 C
România
11 septembrie 2024
Guvernul Orban a cazut prin motiune de cenzura, cearta politica va fi arbitrata de Klaus Iohannis
Breaking NewsPolitica

Ministrii din Guvernul PNL, la audieri in Comisiile reunite ale Parlamentului. Votul final va avea loc pe 4 noiembrie

Guvernul PNL intra la audieri in Comisiile reunite ale Parlamentului. Ministrii nominalizati vor fi audiati, marti si miercuri, de comisiile de specialitate din cadrul Camerei Deputatilor si Senatului. 

Calendarul audierii viitorilor ministri a fost stabilit, ieri, de Birourile Permanente Reunite (BPR). Conform deciziei BPR, prezentarea programului de guvernare si votul final cu privire la investirea cabinetului Orban ar urma sa aiba loc luni, 4 noiembrie, incepand cu ora 14:00, in plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului.

Teodor Melescanu, presedintele Senatului, a declarat la sfarsitul sedintei BPR: „Audierile ministrilor vor fi marti si miercuri, de dimineata de la 9:00 pana seara. Am cautat sa evitam incalecarea mai multor comisii. Pentru luni s-a decis in unanimitate, ca la ora 14:00 sa aiba loc sedintele reunite pentru investitura Guvernului”.

La randul sau, premierul desemnat, Ludovic Orban, a declarat: „Am anuntat din capul locului ca, neavand majoritate in Birourile permanente reunite, asteptarea noastra este limitata ca ei sa tina cont de argumentele mai mult decat solide pe care le-am formulat pentru a sustine propunerea calendarului de investitura pe care am facut-o.

Asta este, lumea ii va judeca. Daca in ciuda acestor argumente si a acestor urgente majore pe care le-am prezentat, daca in ciuda cutumelor pentru guvernelor lor, ei din niste calcule electoraliste si politicianiste, sa nu le spun de alta natura, decid un alt calendar de investitura, asta e. Vom merge pe calendarul care este hotarat de Birourile permanente reunite, in conformitate cu Constitutia si cu regulamentul sedintelor comune si vom obtine inves­titura Guvernului atunci cand va avea loc votul in plen”.

Premierul desemnat, Ludovic Orban, a spus ca ministrii propusi sunt pregatiti de audierile din comisiile parlamentare, mentionand ca le-a solicitat acestora sa se duca la ministere pentru a solicita informatii cu privire la situatia concreta pe fiecare domeniu si sa organizeze consultari ample cu societatea civila.

El a precizat ca este obligatia oricarui functionar sa puna la dispozitia ministrului desemnat informatiile publice necesare pentru fundamentarea pozitiilor.

Ludovic Orban a spus: „Din momentul prezentarii listei Guvernului, am anuntat public ca fiecare candidat de ministru are un drum de parcurs. Sigur ca ei sunt pregatiti, pentru ca ei sunt oameni care cunosc problematica din domeniu, cunosc starea de fapt si au solutiile pregatite si gata de a fi aplicate. In plus fata de asta, le-am solicitat si deja aproape toti ministrii au facut lucrul asta – sa se duca la ministere si in legatura, mai ales, cu secretarul general, cu functionarii se afle chiar situatia concreta, informatii care nu au fost publice pana in momentul de fata, astfel incat sa stie ce prioritati suplimentare pot sa apara datorita situatiei de fapt existente”.

Potrivit presedintelui PNL, candidatii la functia de ministru organizeaza si o consultare „ampla” a societatii civile si a expertilor din domeniul de activitate in care sunt propusi, „pentru a fundamenta orice decizie, orice punct de vedere” exprimat, in urma unor consultari cu societatea civila – patronate, sindicate, asociatii profesionale, „astfel incat sa se stie foarte clar ca Guvernul PNL este (…) deschis dialogului”.

Orban a mentionat ca in unele minis­tere functionarii au fost deschisi pentru a furniza datele necesare, iar in altele mai putin.

„Nu va dau exemple. Fiind ministru desemnat, este obligatia oricarui func­tionar din minister de a pune la dispozitia ministrului desemnat informatiile publice necesare pentru fundamentarea pozitiilor”, a explicat el.

Chiar daca exista informatii cu privire la un eventual boicot al sedintei de plen de catre parlamentarii social-democrati, premierul desemnat Ludovic Orban a declarat, ieri, ca este sigur ca va exista cvorumul necesar pentru des­fasurarea sedintei si pentru investirea guvernului. Premierul desemnat a precizat ca formatiunile care au anuntat ca sustin investirea Guvernului detin 225 de voturi si exista promisiuni din partea altor 9 parlamentari ca vor vota. De asemenea, Orban a afirmat ca se poarta discutii cu alti 20 de parlamentari pentru a fi convinsi sa voteze. In ceea ce priveste strangerea numarului necesar de voturi, premierul desemnat a semnat ieri acorduri cu reprezentantii USR, UDMR, ALDE, PMP si cu liderii grupului minoritatilor nationale din Camera Deputatilor.

Se pare ca exista parlamentari social-democrati care ar dori instalarea repede a unui nou guvern. Printre acestia se numara si Paul Stanescu, presedintele PSD Olt, care a afirmat, ieri, ca guvernul PNL trebuie investit deoarece tara are nevoie de stabilitate politica la nivel de conducere. Cu toate acestea, Stanescu a fost evaziv cu privire la votul din plenul Parlamentului si a spus ca decizia trebuie luata de membrii Comitetului Executiv National al PSD si ca el se va supune acesteia.

Intrebat daca va ajuta personal la investirea Guvernului, Paul Stanescu a replicat: „Nu vreau sa ma antepronunt, e o decizie a partidului, dar ceea ce sigur spun este ca acest guvern trebuie sa fie investit, asta-i lucrul cert. Un om politic e responsabil cand se gandeste la tara lui. A picat un guvern prin motiune de cenzura, asa stau lucrurile, sigur trebuie investit noul guvern. Nu spun ca guvernul e mai bun, dar Romania trebuie sa aiba un guvern stabil si e nevoie de stabilitate in aceasta tara”.

Liberalii au solicitat ca audierile ministrilor in comisii sa aiba loc astazi, iar votul de investitura al guvernului sa fie programat maine, dar propunerea lor a fost respinsa de Birourile Permanente Reunite cu 11 voturi „pentru”, 13 voturi „impotriva” si o abtinere.

Social-democratii au prezentat doua variante de calendar: audieri in comisii vreme de doua, respectiv trei zile si vot in plen saptamana viitoare, luni, 4 noiembrie.

Articole asemănătoare

Dacian Ciolos, inainte de a doua sesiune a Consiliului European: Solidaritatea in chestiunea imigrantilor nu poate fi castigata prin amenintari

Lucy Ionesco

Basescu: Mai Dragnea, unde sunt scrise toate astea in programul de guvernare? E cumva criza economica?

Ioana Badulescu

Interviu exclusiv cu Daniel Constantin, co-presedinte ALDE. Ce prevede Legea familiei si cand va ajunge proiectul in Parlament

Lucy Ionesco