Ministerul Educatiei ar putea da mana libera scolilor sa decida singure dupa ce plan-cadru vor functiona la gimnaziu si liceu
Social

Vaccinarea profesorilor, de la vorbe la realitate. Profesorii care doresc sa se vaccineze ori nu reusesc sa se programeze, ori gasesc locuri abia peste doua luni

Vaccinarea profesorilor este o prioritate a autoritatilor, conform declaratiilor facute de ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, insa de la vorbe si pana la realitate este cale lunga. Scoala cu prezenta fizica ar trebui sa inceapa pe 8 februarie, iar un profesor ar urma sa intre in contact zilnic cu peste 100 de elevi. Profesorii care doresc sa se vaccineze se lovesc de o alta realitate decat cea expusa de autoritati: ori nu reusesc sa se programeze, ori gasesc locuri libere abia peste doua luni, mai exact in primavara.

Sorin Cimpeanu a declarat, zilele trecute, ca peste 120.000 de angajati din invatamant care intra in contact direct cu elevii vor avea prioritate la vaccinare inainte de 8 februarie si a adaugat ca mizeaza pe colaborarea cu coordonatorul campaniei de vaccinare pentru a gasi o solutie in acest sens.

Intre timp insa, profesorii care doresc sa se vaccineze nu reusesc sa se programeze pe platforma, iar cei care reusesc, gasesc cel mai des locuri in martie sau aprilie, sustin liderii sindicali din invatamant pentru HotNews.ro, care spun ca asteapta o „solutie” de la Guvern.

„Treaba este delicata. Ce este imbucurator este faptul ca, daca acum cateva zile procentul celor care doreau sa se vaccineze era undeva la 50 la suta, din informatiile pe care le avem acest procent a crescut semnificativ. Acum oamenii chiar vor sa se vaccineze, numai ca surpriza lor este asta – nu pot sa se inscrie, sau se pot inscrie peste o luna jumatate sau doua, si sunt unii carora le este teama sa mearga la scoala daca nu se vaccineaza,” a declarat pentru HotNews.ro Simion Hancescu, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI).

„Trebuie gasita o solutie la nivel de guvern pentru ca toata lumea a clamat pe buna dreptate – ce facem, copiii au stat atat timp acasa. Acum guvernul trebuie sa gaseasca o solutie, sa faca efortul astfel incat profesorii sa fie vaccinati. Un profesor va veni in contact zilnic cu peste 100 de elevi si riscul este destul de mare. Este chiar o cerinta publica a FSLI ca guvernul sa faca efortul de a achizitiona mai multe doze de vaccin. Ar fi regretabil sa vedem ca unii nu vor merge la scoala de teama – si nu pot fi acuzati de nimic – si guvernul sa nu le poata pune la dispozitie vaccinul. Mai sunt 2 saptamani practic (pana la inceperea scolii – n.r.), cu o saptamana inainte ar fi perfect daca s-ar gasi o varianta de suplimentare,” a mai spus acesta.

Si presedintele Federatiei „Spiru Haret” admite ca mesajul autoritatilor „a fost putin confuz” in privinta prioritizarii cadrelor didactice.

„Programarile pe care au reusit sa le faca unitatile de invatamant sunt in mare parte in lunile martie si aprilie, trebuie ca lucrurile sa fie urgentate si identificate solutii cat mai rapid cu putinta. Nu depinde de noi, sunt decizii pe care le iau cei care se ocupa de campania de vaccinare. Trebuie sa recunosc ca mesajul lor a fost putin confuz, pentru ca daca in prima faza se spunea ca personalul din invatamant este vital si vor avea prioritate, ulterior s-a venit cu o alta declaratie, ca nu exista o campanie de vaccinare a cadrelor didactice, ele intra in etapa a doua alaturi de celelalte categorii. Dar eu cred ca ne dorim cu totii acelasi lucru – ca scoala sa inceapa si sa fie un mediu sigur”, a precizat Marius Nistor, presedintele „Spiru Haret”, pentru HotNews.ro.

„Totul va depinde pana la urma de dozele de vaccin care vor fi livrate. Categoric suntem de acord cu ce isi doreste ministrul Educatiei, am cerut si noi acelasi lucru, ca ar trebui sa existe o prioritizare a cadrelor didactice. Suntem o categorie care va intra in prima linie si ne dorim ca scoala sa fie un mediu sigur”, a mai spus el.

Poti citi mai multe pe site-ul HotNews.ro

Articole asemănătoare

Raport privind accidentul din Muntii Apuseni: Deciziile lui Adrian Iovan si vremea rea au dus la prabusire. DOCUMENT CIAS

Lucy Ionesco

Romania se confrunta cu o criza a sangelui. Ministrul Sanatatii face apel la populatie sa vina sa doneze sange

Ioana Badulescu

Avocatul Elenei Udrea: Decizia ICCJ va fi atacata prin toate mijloacele legale. Decizia de a se intoarce din Costa Rica este una personala

Ioana Badulescu