PSD a confirmat participarea la consultarile de la Cotroceni
Breaking News

Victor Ponta a fost audiat ca martor la Inalta Curte in dosarul „Frauda la referendum”. Ce a declarat premierul la audieri

Premierul Victor Ponta a fost audiat, miercuri, in calitate de martor la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) in dosarul „Frauda la referendum”, in care vicepremierul Liviu Dragnea a fost trimis in judecata pentru folosire a influentei sau autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite. Amintim ca Liviu Dragnea a fost trimis in judecata de procurorii DNA pe 7 octombrie 2013 pentru savarsirea infractiunii de folosire a influentei sau autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite. In fata instantei, Victor Ponta a explicat ca a cunoscut sistemul de sms-uri aplicat de USL la referendumul din 2012 si modul de functionare a aplicatiei, dar ca aceasta consemna doar prezenta si date din procesul-verbal, nu indica si numarul de voturi cu „Da” sau „Nu”.

Victor Ponta a mai spus ca, inca de la alegerile prezidentiale din 2009, PSD a decis sa aiba un sistem de verificare a prezentei electorale, cum au avut si alte partide, PDL fiind primul partid cu un astfel de sistem. „Cand am devenit presedinte PSD, am decis sa avem acest sistem, folosit prima data de PSD la alegerile locale din iunie 2012, apoi la toate tipurile de scrutin, inclusiv la cel din noiembrie 2014, la fel ca alte partide”, a spus Ponta.

Intrebat daca a participat la sedinta Comitetului Executiv de partid care a aprobat acest sistem, Ponta a spus ca, initial, in sedinta USL a fost decis ca persoanele responsabile de campania pentru referendumul din 2012 sa fie Liviu Dragnea (din partea PSD) si Eduard Hellvig (din partea PNL, actualul director al Serviciului Roman de Informatii), precum si ca sediul comun de campanie sa fie cel din Kiselleff, datorita conditiilor logistice mai bune.

Intrebat in continuare daca in sedinte a fost prezentata totusi aplicatia, Ponta a spus ca, ulterior, in sedintele fiecarui partid au fost puse in aplicare deciziile comune.

Primul ministru a mai spus in fata instantei ca nu isi mai aminteste daca a primit si el, pe telefonul personal, un sms cu semnatura lui Liviu Dragnea de la numarul 1855, in ziua referendumului din 2012, dar ca stia ca de la centru sunt transmise exclusiv indemnuri la vot. Intrebat la ICCJ daca a primit in ziua referendumului, de la numarul 1855, un sms cu semnatura „Liviu Dragnea”, Ponta a raspuns: „Nu-mi amintesc daca am primit pe telefonul personal, dar cunosteam ca se transmiteau de la centru, prin sms, exclusiv indemnuri la vot. Pentru a nu fi impersonale, erau semnate, dar nu le transmitea Dragnea personal, era imposibil. E un sistem sms folosit de operatorii de telefonie pentru alte tipuri de campanie, umanitara, publicitara”, a spus Ponta.

In dosarul instrumentat de procurori exista suspiciunea ca sistemul de sms-uri continea o baza de date cu numarul de telefon persoanei care raporta datele si cu sectia din care raporta, catre care era transmis un mesaj, de la numarul 1855, cu instiintarea ca trebuie raportate separat prezenta la vot in sectie si separat numarul de voturi DA si NU exprimate in sectia in care se aflau.

„Cunosteam aplicatia si functionarea, cu sms-uri de la reprezentantii nosti in sectii si date incarcate in soft”, a spus Ponta, adaugand ca principala conditie in baza careia USL a aprobat acest sistem a fost ca astfel sa fie verificata doar prezenta la vot, asa cum procedau si alte partide, sistemul permitand si transmiterea rezultatelor din procesele verbale consemnate in sectiile de votare, dupa inchiderea urnelor, o „numaratoare paralela” efectuata de asemenea de toate partidele, extrem de apropiata de rezultatele oficiale. Intrebat daca prin aceasta aplicatie erau transmise, in timpul zilei, si voturile cu „Da” sau „Nu”, Ponta a raspuns ca nu, afirmand ca, in timpul zilei, sistemul permite doar transmiterea prezentei la vot, fiind imposibil ca rezultatul sa fie cunoscut in timpul votului.

Victor Ponta a venit miercuri, in jurul orei 8:50, la Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru a fi audiat in dosarul „Referendumul”, el declarand ca vrea sa spuna adevarul in acest dosar si ca a dorit sa vorbeasca si in fata procurorului, dar acesta nu l-a acceptat. „Vreau sa spun adevarul. Am vrut sa-l spun in fata procurorului si procurorul nu m-a acceptat”, a spus Ponta, la intrarea in sediul ICCJ.

Cu putin timp inaintea lui Ponta, la ICCJ au venit si ministrii Liviu Dragnea si Mircea Dusa.

Articole asemănătoare

Catalin Predoiu isi asuma candidatura PNL la Primaria Generala, constrans de imprejurari

Lucy Ionesco

INFOTRAFIC, DRUMURI BLOCATE 6 IANUARIE 2017. Ce drumuri sunt inchise la aceasta ora (UPDATE)

Delia Ion

Guvernul a semnat proiectele privind sectiunea Sibiu-Boita din Autostrada Pitesti-Sibiu, lotul 3 din Centura Bucurestiului si automatizarea Metroului Dr. Taberei

Lucy Ionesco