Externe

Discutii intre ministrul roman de Externe si secretarul de stat al SUA Mike Pompeo

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut, luni, consultari politice cu secretarul de stat al SUA Michael R. Pompeo, in cadrul vizitei pe care seful diplomatiei romane o efectueaza la Washington, in perioada 19-20 octombrie, la invitatia omologului american. Vizita are loc inclusiv in contextul in care, in acest an, se implinesc 140 de ani de relatii diplomatice romano-americane.

Discutiile dintre ministrul Bogdan Aurescu si secretarul de stat Pompeo au constituit o excelenta oportunitate de evaluare, la nivel inalt, a stadiului Parteneriatului Strategic, in baza obiectivelor definite prin Declaratia Comuna a Presedintilor Klaus Iohannis si Donald Trump din august 2019, fiind puse in evidenta in cadrul convorbirilor progresele si realizarile considerabile obtinute in cursul anului 2020.

Totodata, cei doi sefi ai diplomatiilor au aprofundat discutiile cu privire la evaluarea stadiului si prioritizarea proiectelor de interes comun pentru perioada urmatoare, avand in vedere obiectivul extinderii si aprofundarii cooperarii bilaterale in 2021, cand va fi marcata cea de-a 10-a aniversare a adoptarii Declaratiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI intre Romania si Statele Unite ale Americii.

In cadrul consultarilor cu omologul american, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a evidentiat tendinta ascendenta a cooperarii dintre Romania si Statele Unite ale Americii pe parcursul anului 2020, cand se aniverseaza 140 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice intre Romania si SUA, precum si dialogul politic consistent dintre cele doua state, reflectat inclusiv de recenta succesiune de vizite la Washington ale ministrilor romani ai apararii, economiei si afacerilor externe, in concordanta cu soliditatea si dinamica Parteneriatului Strategic dintre cele doua tari.

Confirmand dorinta comuna a Romaniei si a SUA pentru aprofundarea cooperarii pe toate palierele de interes reciproc, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu si secretarul de stat al SUA Mike Pompeo au agreat initierea pregatirilor pentru organizarea celei de-a saptea sesiuni de Dialog Strategic bilateral, la Washington, in prima parte a anului 2021. De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat invitatia adresata omologului american de a efectua o vizita la Bucuresti, atunci cand situatia epidemiologica o va permite, invitatie primita cu deschidere de acesta.

In ceea ce priveste cooperarea in domeniul militar, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a salutat eforturile comune de intarire a posturii de aparare si descurajare pe Flancul Estic al NATO si a subliniat necesitatea consolidarii in continuare a coeziunii acestuia, cu eliminarea disparitatilor de abordare intre Nordul si Sudul Flancului, cu accent pe regiunea Marii Negre, ca regiune de importanta strategica pentru securitatea transatlantica. A reiterat angajamentul Romaniei de a continua investitiile strategice in aparare si respectarea angajamentelor la nivel Aliat in ceea ce priveste alocarea de resurse in mod echitabil (burden-sharing). A salutat livrarea recenta de sisteme PATRIOT in Romania si semnarea Foii de Parcurs pe 10 ani in domeniul apararii.

De asemenea, ministrul Aurescu a salutat intentia SUA de a-si creste efectivele militare pe teritoriul Romaniei si a reiterat interesul crescut al tarii noastre pentru o prezenta militara sporita in Romania.

In ceea ce priveste dezvoltarea dimensiunilor economica si energetica ale Parteneriatului Strategic, ministrul afacerilor externe si secretarul de stat au discutat despre prioritatile si pasii concreti ca urmare a agrearii recente si parafarii Acordului Interguvernamental privind extinderea si modernizarea programului de energie nucleara civila al Romaniei, precum si a semnarii unui memorandum de intelegere ce prevede ca Banca de Import-Export a Statelor Unite sa identifice posibilitati de finantare in special pentru proiecte in domeniul energiei si al infrastructurii.

De asemenea, ministrul roman a evidentiat eforturile Romaniei privind intarirea interconectivitatii dintre nordul si sudul Europei Centrale, ca obiectiv strategic in cadrul procesului de redresare si crestere a rezilientei economice a Uniunii Europene. In acest sens, ministrul Bogdan Aurescu a evocat importanta celor doua proiecte majore de interconectare regionala, Rail2Sea si Via Carpatia, promovate de Romania inclusiv in cadrul Initiativei celor Trei Mari, cu impact strategic direct, inclusiv asupra mobilitatii militare. A pledat pentru o implicare a SUA, inclusiv financiara, in realizarea acestor proiecte, subliniind necesitatea ca pe langa o prezenta militara crescuta a SUA in regiune, sa se consolideze si o prezenta economica si de investitii americana consistenta.

Totodata, cei doi oficiali au avut un schimb de opinii cu privire la securitatea energetica, fiind evidentiata relevanta rezervelor de gaz romanesc din Marea Neagra pentru securitatea regionala, precum si progresele in cadrul proiectului BRUA si finalizarea interconectorului de gaz dintre Romania si R. Moldova, la finalul lunii iulie 2020 (prin sectiunea Ungheni – Chisinau a gazoductului Iasi – Ungheni – Chisinau), care asigura, in prezent, conectarea pietei de gaze naturale din Republica Moldova cu cea europeana, prin Romania. Bogdan Aurescu a subliniat importanta inceperii, cu implicare americana, cat mai curand, a exploatarii resurselor de gaz din platoul continental romanesc pentru asigurarea independentei energetice a Romaniei, R. Moldova si altor state din regiune.

In domeniul securitatii cibernetice, ministrul afacerilor externe a subliniat demersurile de evitare a riscurilor de securitate asociate cu retelele de telecomunicatii 5G si a mentionat ca autoritatile romane pregatesc un cadru legislativ adecvat, care va permite evaluarea riguroasa a tuturor furnizorilor si comerciantilor.

In ceea ce priveste perspectiva Romaniei de accedere in Programul Visa Waiver, ministrul afacerilor externe a subliniat, in cadrul intrevederii, importanta facilitarii contactelor directe dintre cetateni si comunitatile de afaceri, in special prin accederea Romaniei in acest program. Astfel, ministrul afacerilor externe a agreat impreuna cu omologul american continuarea cooperarii si coordonarii suplimentare pe acest subiect, in scopul de a duce acest obiectiv comun la indeplinire, inclusiv prin crearea unui grup de lucru bilateral dedicat.

La randul sau, secretarul de stat al SUA Mike Pompeo a apreciat soliditatea si substanta Parteneriatului Strategic cu Romania. A aratat ca pentru Statele Unite Romania este un aliat de incredere si un pilon de stabilitate in regiune.

Cei doi sefi ai diplomatiilor romana si americana au facut de asemenea o evaluare privind situatia de securitate in regiunea Marii Negre cu privire la care Romania si SUA impartasesc viziuni comune.

Totodata, secretarul de stat american a reiterat sprijinul SUA pentru aderarea Romaniei la OCDE.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a prezentat evaluarea cu privire la situatia din Republica Moldova si a reiterat pozitia consecventa a Romaniei de sustinator al parcursului european al Republicii Moldova, aceasta fiind singura optiune in masura sa asigure dezvoltarea economica si sociala a acesteia in beneficiul direct al cetatenilor sai. Cei doi oficiali au agreat ca SUA si Romania sa pastreze o coordonare apropiata pe aceasta tema.

Ministrul Bogdan Aurescu i-a prezentat omologului american, cu ocazia intrevederii, o selectie de copii ale unor documente istorice care au marcat evolutia celor 140 de ani de relatii diplomatice romano-americane.

 

Articole asemănătoare

BREXIT. Theresa May nu mai poate supune la vot acordul privind Brexitul respins deja. Varianta in lucru: Amanarea Brexitului pana in iunie, cu optiunea unei amanari prelungite pentru inca 2 ani

Lucy Ionesco

Regina Elisabeta a murit la vârsta de 96 de ani la reședința sa de la Castelul Balmoral

Ioana Badulescu

Apocalipsa in Australia! Incendiile au ucis aproape 500 de milioane de animale si pasari

Lucy Ionesco