1.1 C
România
25 noiembrie 2020
GRECIA a intrat in FALIMENT. Guvernul elen a anuntat ca nu da niciun ban FMI
Externe

GREXIT. 16 din 18 tari sunt de acord cu excluderea Greciei din zona Euro

Un numar de 16 din 18 state membre ale zonei Euro sunt de acord ca Grecia sa fie exclusa din grup, transmite publicatia elena Kathimerini, care subliniaza ca Grexit incepe sa para o solutie buna pentru majoritatea tarilor membre.

„Potrivit unor surse din Bruxelles, 16 dintre cele 18 tari din zona euro sunt in favoarea ideii de a lasa Grecia sa iasa din grup si urmeaza sa calculeze costul unui acord de pastrare a Atenei in cadrul grupului cu moenda unica”, scrie Kathimerini.

Ministrii de Finante din zona euro se reunesc la Bruxelles, azi, inaintea unui summit al liderilor acestor tari.

Moment de cotitura pentru greci, care politic, economic si mental sunt mai departe ca niciodata de Europa

Pentru multi intrebarea care se pune in acest moment este daca Grecia va ramane in zona euro. Din punct de vedere pur economic, in absenta unei restructurari a datoriei publice, Grexit-ul reprezinta varianta rationala a guvernului de la Atena chiar daca aproape trei sferturi din populatia Greciei doreste sa ramana in zona euro.

Financial Times: Guvernul din Grecia vrea sa nationalizeze depozitele de peste 8.000 de euro

Asa cum arata si o analiza recenta a FMI, Grecia are nevoie de o crestere economica anuala de cel putin 1.5-2% in viitor, concomitent cu o restructurare si reducere semnificativa a datoriei, pentru ca raportul datorie publica/PIB sa intre pe o traiectorie sustenabila. Altminteri, in scenariul de baza Grecia poate doar spera ca datoria publica in PIB sa coboare catre 100% peste o jumatate de secol! Formula curenta in care Grecia este fortata sa implementeze masuri de austeritate pentru ca fondurile astfel primite sa fie rambursate creditorilor este ilogica si lipsita total de perspectiva.

Ce se va intampla in continuare depinde de luciditatea cu care partile implicate abordeaza discutiile.

Stiri pe aceeasi tema

Zeci de refugiati au plecat din Germania cu destinatia Franta

Cristiana Petrariu Bota

Un avion Boeing 737 cu destinatia Ucraina s-a prabusit in Iran, nu exista supravietuitori. VIDEO

Cristiana Petrariu Bota

Domnica Cemortan, HOT alaturi de capitanul de pe Costa Concordia

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult