Rezultatele partiale ale alegerilor prezidentiale 2019: Iohannis a obtinut 65,88% din voturile valabil exprimate, iar Viorica Dancila 34,12%
Breaking News

Klaus Iohannis: Este putin probabil ca pensiile sa creasca cu 15% la incputul anului viitor

Klaus Iohannis, Presedinte al Romaniei, a raspuns in cadrul unei conferinte de presa la intrebari legate de preconizata marire a punctului d epensie, incepand cu data de 1 ianuarie 2023.

Chiar daca din partea unor reprezentanti marcanti ai coalitiei de guvernare au venit declaratii care precizau ca marirea pensiilor se va face cu minim 10 procente, Iohannis a tinut sa precizeze ca inca nu s-a luat o decizie finala in acest sens.

Presedintele a tinut insa sa aminteasca de nivelul cresut al inflatiei care a ajuns la 15% fara insa a da garantii ca marirea pensiilor ar putea tine pasul cu inflatia in conditiile in care o marirea a punctului de pensie cu 15 procente ar depasi actualul potential al bugetului de stat.

„Daca vorbim de cresterea pensiilor trebuie sa vedem contextul mai larg. S-au vehiculat 10%, 11%, dar nu putem sa asteptam de la pensionar sa plateasca ei pretul crizelor si în condintiile în care avem o inflatie de peste 15% eu cred ca ar fi corect sa tina cont de aceasta inflatie cresterea si atunci, dupa parerea mea, trebuie sa fie o crestere mai mare. Nu stiu daca bugetul permite o crestere de 15%, însa cred ca trebuie venit cu o crestere care compenseaza în buna masura inflatia. Trebuie atentie sporita pentru cei cu pensii mici, fiindca acolo apar problemele cele mai mari”, a declarat Klaus Iohannis, chestionat înaintea participarii la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, cu cât ar trebui majorate pensiile, în contextul în care si premierul Ciuca a avansat procentul de 11% pentru majorare.

Seful statului a adaugat, chestionat despre marirea salariilor ca si acestea trebuie corelate cu inflatia crescuta. „In ceea ce priveste cresterea salariilor, asa cum cresterea pensiilor trebuie corelata cu inflatia, cred ca si salariile trebuie corelate rezonabil cu inflatia. Daca nu exista o corelare, înseamna ca populatia plateste pretul crizei si acest lucru nu este corect”, a conchis Iohannis.

Discutiile între liderii coalitiei despre aceste majorari au fost ca pensiile sa creasca cu minim 10% din ianuarie 2023, iar salariul mediu sa ajunga la 3.000 lei.

Articole asemănătoare

MCV, publicat cu doua luni inainte de presedintia romana a UE. Rapoartele pentru Romania si Bulgaria sunt asteptate pe 13 noiembrie

Ioana Badulescu

Kovesi este citata astazi la Sectia de ancheta a magistratilor. Institutia atrage atentia ca atacurile grave la adresa independentei procurorilor reprezinta un pericol

Lucy Ionesco

Augustin Zegrean, fost presedinte al CCR: Nu se poate sa nu fi vazut nimeni confuzia cu numele lui Augustin Lazar. Acesta ar face bine daca s-ar adresa justitiei

Ioana Badulescu