Rezultatul alegerilor din Austria poate schimba intreaga Europa. EXIT POLL: Independentul Van der Bellen conduce detasat
Externe

Austria i-a spus PAS celui care putea deveni primul lider de extrema-dreapta de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial in Europa

Rezultatul alegerilor din Austria ar fi putut schimba climatul politic din Europa daca Norbert Hofer castiga alegerile. Conform sondajelor de dinaintea alegerilor, Hofel avea sanse mari sa devina primul presedinte de extrema dreapta din Europa de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Din fericire, Austria spune NU extremismului, conform exit-poll-urilor. Independentul Van der Bellen conduce detasat in preferintele electoratului. 

Independentul Alexander Van der Bellen (72 de ani) are un avans considerabil în fața contracandidatului de extremă dreapta Norbert Hoffer, arată exit-poll-urile. Peste 6,3 milioane de austrieci au fost chemați duminică la urne, pentru a-și alege viitorul președinte, potrivit RFI.

”Aş vrea să profit de această oportunitate pentru a-l felicita pe Alexander Van der Bellen”, a declarat strategul lui Norbert Hofer, Herbert Kickl.

Primele estimări îl creditează pe Alexander Van der Bellen cu 53,7% din sufragii. Este un avans de peste șapte procente, iar BBC relatează că directorul care s-a ocupat de campania lui Norbert Hofer ar fi recunoscut, oficial, înfrângerea. Exit-poll-urile au o marjă de eroare de 1,2%. Austria evită astfel să devină statul care oferă primul lider de extremă-dreapta după sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial în Europa.

Independentul Alexander Van der Bellen (72 de ani) a vorbit deseori despre Brexit în timpul campaniei prezidenţiale, susţinând că extremistul Hofer vrea să organizeze un ”Oexit”, care ar ameninţa locurile de muncă ale muncitorilor din Austria. Ţara alpină este puternic dependentă de schimburile comerciale din interiorul UE.

Campania lui Norbert Hofer , construită și pe valul de simpatie de care se bucură curentul populist în Europa, s-a axat pe ideea respingerii imigrației. A fost vehiculat inclusiv scenariul unui referendum privind apartenența țării la Uniunea Europeană, în funcție de rezultatul negocierilor de aderare cu Turcia și a felului în care va înțelege Bruxellesul să răspundă ieșirii Marii Britanii din blocul comunitar.

Au fost alegeri cu repetiție în Austria. Iar rezultatul putea suprinde, din moment ce sondajele de dinaintea scrutinului dădeau ca sigură o luptă mult mai strânsă, decisă chiar de voturile prin corespondență.

Extremistul Norbert Hofer a pierdut la limită primele alegeri prezidenţiale din luna mai, după ce a reuşit să obţină 49,65% dintre sufragii prin comparaţie cu cele 50,35% de voturi adunate de independentul Alexander Van der Bellen. Atunci, executivele europene au respirat uşurate, însă magistraţii supremi au decis să anuleze rezultatele scrutinului prezidenţial ca urmare a descoperirii mai multor nereguli în ceea ce priveşte numărarea voturilor prin corespondenţă.

Ultimele şapte luni s-au dovedit favorabile pentru politicienii populişti din întreaga lume, după votul pentru ieşirea Marii Britanii din UE şi victoria înregistrată de republicanul Donald Trump la alegerile prezidenţiale din SUA.

Peste 6,3 milioane de austrieci sunt chemati duminica la urne pentru a-si alege presedintele, intr-un scrutin controversat si care risca sa livreze primul lider de extrema-dreapta dupa sfarsitul cel de-al doilea razboi mondial in Europa. Este al doilea scutin prezidential din ultimul an, dupa ce magistratii supremi au anulat primele alegeri din cauza unor nereguli semnalate de extrema-dreapta de la Partidul Libertatii, potrivit Reuters.

Extremistul Norbert Hofer a pierdut la limita primele alegeri prezidentiale din luna mai, dupa ce a reusit sa obtina 49,65% dintre sufragii prin comparatie cu cele 50,35% de voturi adunate de independentul Alexander Van der Bellen. Atunci, executivele europene au respirat usurate, insa magistratii supremi au decis sa anuleze rezultatele scrutinului prezidential ca urmare a descoperirii mai multor nereguli in ceea ce priveste numararea voturilor prin corespondenta.

Ultimele sapte luni s-au dovedit favorabile pentru politicienii populisti din intreaga lume, dupa votul pentru iesirea Marii Britanii din UE si victoria inregistrata de republicanul Donald Trump in alegerile prezidentiale din SUA.

Rezultatele finale ar putea sa fie anuntate abia marti, iar primele exit poll-uri sunt asteptate la scurt timp dupa inchiderea urnelor, la ora locala 17.00 (18.00 ora Romaniei).

Independentul Alexander Van der Bellen (72 de ani) a vorbit adeseori despre Brexit in timpul campaniei prezidentiale, sustinand ca extremistul Hofer vrea sa organizeze un ”Oexit”, care ar ameninta locurile de munca ale muncitorilor din Austria. tara alpina este puternic dependenta de schimburile comerciale din interiorul UE.

Norbert Hofer si-a retras declaratiile cu privire la organizarea unui referendum si a precizat ca Austria ar putea sa paraseasca blocul comunitar doar in cazul aderarii Turciei la UE.

Presedintele austriac are in mod traditional un rol simbolic. Insa, candidatul extremei-dreapta a declarat ca vrea sa fie un asa-numit presedinte jucator, amenintand ca va demite actualul executiv si va creste taxele. Norbert Hofer a promis ca va organiza mai multe referendumuri pentru solutionarea unor probleme cheie, inclusiv un plebiscit privind fisa postului pentru muncitorii austrieci, transmite RFI.

Cele ai importante stiri de politica externa sunt pe site-ul RFI.

Articole asemănătoare

Le Nouvel Observateur: Cine este responsabil de fenomenul fake-news si cum sa punem capat industriei credulitatii

Lucy Ionesco

Luca Niculescu, ambasadorul Romaniei in Franta, primit de presedintele Hollande

Lucy Ionesco

Viktor Orban a postat pe Facebook simboluri ale asa-numitului Tinut Secuiesc si Ungariei mari

Lucy Ionesco